jueves, 28 de abril de 2011

LA RENAIXENÇA

La Renaixença és un moviment cultural català que es va iniciar en el segle XIX.
Aquest moviement prové d'una significativa transformació econòmica i social que va estar influenciada per la industrialització que va patir Catalunya. Per altre banda, cal destacar, que també va estar provocat pel Romanticisme. Aquests tenia com a finalitat recuperar la llengua i la història pròpia de Catalunya, les tradicions populars i a més a més augmentava els sentiments nacionals.

Les idees de la Renaixença es concentraven en les següents:
En primer lloc promoure l'activitat literària, tot seguit crear una literatura pròpia, a continuació fonamentar el coneixement de la història pròpia i finalment crear institucions catalanistes.

Durant els anys 1833 i 1890 i van haver tres fets de gran importància:
El primer moviment va ser l'any 1833 amb la publicació de La Pàtria. Aquest poema remarcava la pàtria i el passat hisòric i a més a més la llengua i el seu ús literari.
El segon moviment va ser l'any 1859 amb l'instauració dels Jocs Florals. Aquest concurs de poesia volia promoure el conreu de la poesia catalana. Els participants havian d'escriure sobre la Pàtria, la Fe o l'Amor.
Per finalitzar, el tercer moviment va ser l'any 1877 amb la publicació de L'Atlàntida de Jacint Verdaguer. Aquesta va ser el primer poema èpic de la literatura catalana contemporània.

Els autors més destacats d'aquest període van ser Jacint Verdaguer, el dramaturg Àngel Guimerà i el novel·lista Narcís Oller.

Les plataformes que va tenir aquest moviment van ser els diaris i diversas revistas com per exemple: revista Renaixença.

No hay comentarios:

Publicar un comentario